Ragyogó őszi időben, 2020. szeptember 4-én az Alsóbélatelepi Szent Anna kápolnánál Nógrádi László, a Bencés Diákszövetség elnöke köszöntötte az egykori pannonhalmi tanárunk, Faggyas Edvin OSB emléktáblájának avatására érkezőket, közöttük Márfi Gyula (Ph62) nyugalmazott veszprémi érsek diáktársunkat.

Edvin atya 50 évvel ezelőtt, 1970. augusztus 9-én ebben a kápolnában mondta szentmiséjét, amikor a szentmise közben szívrohamot kapott, ami végzett vele.

Az egybegyűlteknek Márfi Gyula celebrált szentmisét, majd Flórián Endre (Ph71B) és Juhász Norbert (Ph67A) emlékezett meg Edvin atyáról. A megemlékezések után került sor az emléktábla megáldására.

Az emléktábla elhelyezését elsősorban Nagy György (Ph70A) diáktársunknak köszönhetjük, aki utánajárást, munkát és anyagiakat nem sajnálva két évig ügyködött a mostani esemény előkészítésén. Sajnos, az 50 éves osztálytalálkozója miatt nem ünnepelhetett velünk, de köszönetünket így is küldjük neki.

Az emléktábla avatáson Faggyas Edvin egykori pannonhalmi tanítványai közül jelenvolt Flórián Endre, Papp Károly 1971B, Komlóssy Attila 1968A, Bartha Béla, Fónai Sándor, Juhász Norbert 1967A, Iványi Gábor, Nógrádi László, Tóth Szabolcs 1966B, Domonkos Géza 1965B, Miszlai József 1964A, Torbágyi Tibor 1963A, Hadnagy János, Keöves György, Molnár Vilmos 1962B, Gereben Ferenc 1960B és Szalai Béla 1958B. Részt vett az avatáson Hornyák Levente, a BDSZ főtitkára és Szalay Kornél, a BDSZ elnökségi tagja, pár megjelent bencés diák családtagja és Faggyas Edvin néhány tisztelője is, köztük a Hidegréthy család.

A közös megemlékezés után az egykori pannonhalmi diákok többsége együtt maradt és a szép későnyári időben kellemes körülmények között idézték fel közös, elsősorban Edvin atyához fűződő diákkori emlékeiket. Edvin atya 1944-48 között az olasz gimnáziumban, majd 1951-1970 között a pannonhalmi gimnáziumban tanított. Biológia-kémia szakos tanárként nem csak ezeket a tárgyakat, hanem testnevelést, filozófiát, pszichológiát, művészettörténetet, logikát és matematikai logikát is tanított. 1951 és 1970 között három osztálynak volt osztályfőnöke és prefektusa: 1956/a, 1958/b és 1962/b.

Szalai Béla Ph58

Az eseményről filmfelvétel is készült, amelyet hamarosan közzéteszünk.

Korabeli beszámoló Faggyas Edvin haláláról (1971. március 27.): dokumentum letöltése